Banner 980x90

Nikodema Rancāna balvai izcilākajiem Latgales pedagogiem pieteikti 15 kandidāti

Rīga, 18.sept., LETA. 23.septembrī tiks pasniegta monsinjora Nikodema Rancāna balva izcilākajiem Latgales pedagogiem, kurai šogad pieteikti 15 kandidāti, aģentūru LETA informēja konkursa koordinatore Ilga Šuplinska.

Nikodema Rancāna balvas konkursam šogad pieteikti 15 nominanti, kuru sasniegumi tiek vērtēti piecās nominācijās - par latgaliešu valodas, kultūras vēstures, novada mācības popularizēšanu un ieviešanu mācību vai studiju vidē, par inovatīvu metodikas lietojumu, par mūsdienīgu un radošu pieeju skolēnu darba tikuma audzināšanai un amatu apmācībai, par veiksmīgu pedagoga debiju, kā arī par latviskās un latgaliskās kultūrvides veidošanu pirmsskolas izglītības iestādēs. Pēdējā nominācija tiks piešķirta pirmo gadu.

Nikodema Rancāna balva iedibināta 2015.gadā par godu izcilajam Latgales sabiedriskajam darbiniekam, garīdzniekam un pedagogam Rancānam. Konkursa mērķis ir celt skolotāja profesijas prestižu, pievērst plašākas sabiedrības uzmanību latgaliskajām vērtībām. Noslēguma pasākuma vieta katru gadu tiek mainīta - 2015.gadā tā bija Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, 2016.gadā Ludza, 2017.gadā Viļāni, bet šogad pedagogus pie sevis aicina Preiļi, kur Rancāns ir strādājis vairākus gadus.

Rancāns (1870-1933) dzimis tagadējā Kārsavas novada Mežvidu pagastā, taču pēc tēva nāves ģimene pārceļas uz Zaļmuižas pagastu, mātes Annas Rancānes dzimteni. Garīdznieks, literāts, pedagogs, viens no ievērojamākajiem Latgales Atmodas darbiniekiem gan 20.gadsimta sākumā Pēterpilī, gan Latgalē. 1906.gadā izdod vienu no pirmajām latgaliešu avīzēm "Sākla". Strādādams Rēzeknē par dekānu, Rancāns 1907.gadā izveido draudzes skolu, kurā Rēzeknes apriņķa bērni pirmoreiz var mācīties latviešu valodā. Rēzeknes Tirdzniecības skolas, Greiškānu zemkopības skolas dibinātājs, Rēzeknes Valsts Skolotāju institūta direktors. Vairāk nekā 20 laicīga un garīga satura grāmatu, mācību līdzekļu un tulkojumu autors. Atdusas Rēzeknē, Miera ielas kapos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)