Banner 980x90

Kā izmantot olas dažādās Lieldienu svētku receptēs?

Iestājoties pavasarim, jau šonedēļ tiks aizvadīti vieni no tradīcijām bagātākajiem svētkiem – Lieldienas. Šajos svētkos kopīgi ar saviem tuvajiem piedalāmies dažādās svētku aktivitātēs, iepazīstamies ar senlatviešu ticējumiem, kā arī sagatavojam svētku galdu un izbaudām laiku kopā.

Lai sniegtu radošas idejas, kā bagātināt Lieldienas ar jaunām garšām, “Maxima” garšu vēstnesis Raimonds Zommers dalās ar trīs viegli pagatavojamām Lieldienu uzkodu, pamatēdiena un deserta receptēm līdz 20 EUR vērtībā, ar kurām iepriecināt sevi un savus mīļos.

“Lieldienas ir īpaši svētki, ko iemīļojuši gan bērni, gan pieaugušie. Šis ir laiks, kad varam iepriecināt sevi ar radošām nodarbēm, kā, piemēram olu krāsošanu, kā arī iepriecināt pašus mazākos, iejūtoties Lieldienu zaķa lomā. Lai arī kā izvēlamies pavadīt šo dienu, viens no Lieldienu simboliem ir olas, kuras var pagatavot un baudīt dažādos veidos. Kopā ar garšu vēstnesi sagatavotas trīs recepšu idejas, kā izmantot un pagatavot olas tā, lai iepriecinātu garšu kārpiņas gan pamatēdienu cienītājiem, gan saldā ēdiena mīļotājiem,” stāsta “Maxima Latvija” korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja Laura Bagātā.

Mazsālīts lasis ar bietēs marinētām vistas olām (iespējams izmantot arī paipalu olas)

 

Sastāvdaļas četrām personām:

  • Ap 200 gramiem mazsālīts lasis,
  • Četras vistas vai paipalu olas,
  • Viena vārīta biete,
  • 120 grami ābolu etiķis,
  • 120 grami biešu sula,
  • 40 grami cukurs,
  • Viena anīsa zvaigzne,
  • 80 grami jūraszāļu salāti,
  • 80 grami krēmsiers,
  • 10 grami mārrutki.

Pagatavošanas gaita:

  1. Vārītu bieti sagriež kubiņos.
  2. Ābolu etiķi, biešu sulu, cukuru un anīsu ieliek katliņā un uzkarsē kamēr izkusis cukurs.
  3. Novāra vistas olas vai paipalu olas (5 minūtes) un noloba.
  4. Sagatavotajā marinādē liek bietes un olas, atstāj uz 2h marinēties.
  5. Lasi sagriež kubiņos, mārrutkus sajauc ar krēmsieru.
  6. Bietes un olas nosusina no marinādes.
  7. Visu kārto skaisti šķivjos un dekorē ar jūraszāļu salātiem .

Gaļas bumbiņas tomātu mērcē, pildītas ar paipalu olām

 

Pasniedz kopā ar pastu un zaļajiem lociņiem

Sastāvdaļas četrām personām:

Gaļas bumbiņām

  • 12 paipalu olas,
  • ap 0,5 kilogramiem maltā gaļa,
  • viena vistu ola
  • pustējkarote melno piparu,
  • viena tējkarote ķiploku pulveris
  • viena tējkarote sīpolu pulveris,
  • viena trešdaļa tējkarotes sāls.

Tomātu mērcei

  • 0,4 kilogrami sagriezti tomāti savā sulā,
  • viens vidēja lieluma sīpols,
  • divas ķiploku daiviņas ,
  • ap 0,030 kilogramiem baziliks
  • pustējkarote sāls,
  • viena ēdamkarote cukurs.

Pagatavošanas gaita:

  1. Paipalu olas novāra trīs minūtes, atdzesē ledus aukstā ūdenī un noloba.
  2. Maltajai gaļai pievieno garšvielas (melnos piparus, sāli, ķiploku un sīpolu pulveri).
  3. Malto gaļu un olu savieno viendabīgā masā: no gaļas izveido bumbiņu un katrai pa vidu ir paipalu ola.
  4. Maltās gaļas un paipalu olas bumbiņas liek iepriekš uzkarsetā krāsnī 205 grādos uz 12-15 minūtēm.
  5. Lai pagatavotu tomātu mērci – smalkos gabaliņos sagriež sīpolu, ķiploku un pievieno uzkarsētā katliņā kopā ar eļļu.
  6. Sautē kamēr sīpoli un ķiploki paliek mīksti, tad pievieno tomātus savā sulā un garšvielas, vāra desmit līdz 15 minūtes. 
  7. Mērcē liek gatavās gaļas bumbiņas un pasniedz ar svaigi vārītu pastu, dekorē ar sagrieztiem lociņiem.

Šokolādes krēms brulē

 

Sastāvdaļas četrām personām:

  • sešas vistu olas,
  • 70 grami cukurs,
  • 480 grami saldais krējums,
  • 20 grami kakao,
  • 25 grami cukurs augšējai karamelei,
  • ogas pasniegšanai (pēc vēlmes).

Pagatavošanas gaita:

  1. Katliņā ielej saldo krējumu, cukuru un kakao un uzsilda.
  2. Masai, lēnām maisot, pievieno klāt olu dzeltenumus.
  3. Iegūto masu lej karstumizturīgās formiņās, liek cepeškrāsnī un ūdens peldē cep 140 grādos 20-30 minūtes.
  4. Atdzesē, pārber ar cukuru plānā kārtiņā un karamelizē ar liesmas lampu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)