Banner 980x90

Aicina 21.novembri noteikt par Katastrofās bojā gājušo piemiņas dienu

Rīga, 21.nov., LETA. Piecus gadus pēc traģēdijas Zolitūdē biedrības "Zolitūde 21.11." valdes pārstāve Regīna Ločmele-Luņova vērsusies Saeimā ar aicinājumu oficiāli noteikt 21.novembri par Katastrofās bojā gājušo piemiņas dienu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja pati Ločmele-Luņova.

Viņa uzsvēra, ka biedrība neprasa, lai ik gadu šajā datumā tiktu pieminēta tieši Zolitūdes traģēdija, bet gan dažādas notikušās katastrofas un to upuri.

Pēc Ločmeles-Luņovas teiktā, ideja par piemiņas dienas noteikšanu radusies Zolitūdes traģēdijā cietušo pēdējā sapulcē. "Cilvēki paši to iniciēja un palūdza, lai es iesniedzu Saeimā priekšlikumu," atstāstīja biedrības vadītāja, apliecinot, ka viņa šonedēļ jau ir vērsusies parlamentā ar attiecīgu piedāvājumu un cer, ka nebūs šķēršļu šādas oficiālas piemiņas dienas ieviešanai.

Biedrības "Zolitūde 21.11." valdes pārstāve intervijā televīzijā arī pastāstīja, ka piecos gados kopš veikala "Maxima" sabrukšanas ir miruši septiņi šajā traģēdijā cietuši cilvēki, no kuriem viens cilvēks nevēlējās tikt oficiāli atzīts par cietušo, lai gan arī viņš traģēdijas brīdī bija veikalā. Viens no šiem septiņiem cilvēkiem aizgājis mūžībā šajā rudenī.

Kā ziņots, Rīgā šodien no plkst.16.45 norisināsies Zolitūdes traģēdijas piemiņas pasākumi. Vispirms plkst.16.45 traģēdijas vietā, Priedaines ielā 20, notiks pareizticīgo mise bojāgājušo piemiņai. Pēc tam no plkst.17 līdz 19 Zolitūdes traģēdijas piektās gadskārtas piemiņas pasākums, kurā piedalīsies biedrības "Zolitūde 21.11." biedri, traģēdijā bojāgājušo tuvinieki un cietušie, glābšanas operācijas dalībnieki, valsts un pašvaldības pārstāvji un citi iedzīvotāji.

Plkst.17.30 sāks skanēt audioieraksts, un uz liela ekrāna tiks demonstrēta dokumentālā filma, kuru ir izveidojis režisors Konstantīns Odarsts. Pēc dokumentālās filmas sekos klusuma brīdis.

Plkst.17.45 sāks skanēt mūzikas skaņdarbu ieraksti, turpināsies dažādu videomateriālu par traģēdiju demonstrēšana uz liela videoekrāna un pasākuma dalībnieki liks svecītes pie sētas, kas ierobežo bijušo lielveikala "Maxima" teritoriju.

Pasākuma laikā interesenti par ziedojumiem varēs saņemt biedrības izdoto grāmatu "Atceries Zolitūdi".

Kā ziņots, 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)