5 padomi, kā sagatavot uzkodu dēli Lieldienu galdam
Lieldienas ir laiks, kad kopā pulcējas draugi un ģimene, lai baudītu garšīgus ēdienus un izcilu kompāniju svētku gaisotnē. Uzkodu dēlis ir interesants veids, kā pārsteigt viesus ar dažādām garšu paletēm, vienlaikus padarot svētku galdu krāšņāku un ietaupot arī vietu uz svētku galda. “Maxima Latvija” garšu eksperti apkopojuši piecus padomus, kā sagatavot uzkodu dēli, kas noteikti iepriecinās tavus Lieldienu viesus.
1. Dažādība uzkodu dēļa pamatā
Dažādība produktu klāstā, garšu paletē un tekstūrās ir īpaši nozīmīga, veidojot bagātīgu uzkodu dēli, kur katrs var atrast ko garšīgu. Lai papildinātu uzkodu dēli ar dažādām garšu buķetēm, garšu eksperti iesaka uz tā izvietot gan gaļu un sieru, gan svaigus produktus, piemēram, dārzeņus un augļus, gan arī marinējumus, piemēram, marinētas olīvas vai gurķīšus.
Dažādību var izveidot arī produktu klāstā, piemēram, uz uzkodu plates izvēloties trīs dažādus gaļas produktus – vītinātu desu, kūpinātu šķiņķi un žāvētu desu. Tāpat ir nozīmīgi uz uzkodu dēļa izvietot dažādu tekstūru sierus – cieto sieru, mīksto sieru un zilo sieru, kas labi saderēs arī kopā ar augļiem. Mīkstais siers labi saderēs kopā ar bumbieriem vai āboliem, savukārt nogatavināts cietais siers labi saderēs kopā ar vīnogām vai žāvētiem augļiem – aprikozēm un plūmēm.
2. Uzkodu izvietojums uz dēļa
Domājot par svētku uzkodu dēļa sagatavošanu, jāizvēlas atbilstošs dēlis un jāizplāno uzkodu izvietojums. Izkārtojot produktus, svarīgi sākt ar sastāvdaļām, kas aizņem visvairāk vietas, un pēc tam pakāpeniski pievienot mazākas uzkodas. Sastāvdaļas, kas aizņem visvairāk vietas, vēlams izkārtot pa diagonāli vai sasvstarpēji paretināti. Uz uzkodu dēļa izvietotie lielākie bāzes produkti, piemēram, gaļa un siers pildīs arī "barjeras" funkciju, tādējādi neļaujot mazākām uzkodu plates sastāvdaļām noripot no dēļa.
3. Vizuāli estētisks uzkodu dēlis
Izvēloties produktus uzkodu dēlim, ņem vērā to krāsu un formu kontrastu, lai radītu interesantu un harmonisku dēļa kopējo izskatu. Piemēram, kombinējiet cieto sieru ar gaļas šķēlēm, kas ir kontrastējošās krāsās, vai izmantojiet dažādas formas sierus, lai veidotu dinamisku kompozīciju.
Cietos sierus ieteicams drupināt vai salauzt lielākos gabalos, Čedaras tipa sierus var sagriezt līdzīga izmēra kubiņos, savukārt mīkstos sierus, piemēram, “Brie” – neregulāras formas trīsstūrīšos. Gaļas šķēlītes iespējams skaisti salocīt, veidojot estētisku dēļa izskatu.
Turklāt uzkodu dēli ieteicams gatavot īsi pirms viesu ierašanās, lai uzkodas neapkalst. Lai saglabātu uzkodas svaigas ilgāku laiku, tām var pārlikt pāri saslapinātu papīra dvieli un ielikt ledusskapī līdz viesi ierodas. Papīra dvieļa mitrums palīdzēs noturēt mitrumu uzkodu dēļa produktos, līdz ar to tie neapkaltīs.
4. Ņemiet vērā viesu vēlmes
Lai uzkodu dēlis būtu patiesi veiksmīgs viesību papildinājums, ņem vērā viesu vēlmes, kā arī uzkodu dēļa tematiku. Izvēlies produktus, kas visiem varētu patikt, un izvairies no pārāk izteiktām vai specifiskām garšu un aromātu kombinācijām. Ja vēlies iekļaut produktus, kas varbūt ne visiem iet pie sirds vai kas ir pārāk sulīgi, tos var ievietot atsevišķā trauciņā, veidojot kompozīciju ap to, lai tas iederētos kopējā platē.
5. Maciņam tīkams uzkodu dēlis
Lai uzkodu dēli izveidotu maciņam draudzīgu, izmanto sezonālos produktus, piemēram, augļus un ogas, kā arī izpēti veikalu izdevīgos piedāvājumus. Tāpat uzkodu dēļu priekšrocība ir tā, ka var brīvi variēt ar produktiem, kas tiek iekļauti uzkodu platē.
Uz sarakstu