Banner 980x90

5 izcilas marinētu ķirbju receptes, lai Tavi uzglabāšanas trauki ziemā būtu pilni

Foto: Stocksnap.io
Foto: Stocksnap.io
Rudens ir laiks, kad ienākas pavasarī iestādīto un visu vasaru čubināto augu raža – tiek vākti kartupeļi, bietes, burkāni, sīpoli un ķiploki, āboli, cidonijas, bumbieri u.c.

Protams, teju neviens dārzs nav iedomājams bez komposta kaudzes karaļa un lielizmēra ogas – ķirbja. Diemžēl visus dārza labumus nevar ilgstoši uzglabāt svaigā veidā, jo tie bojājas, taču ir rasts veids, kā tos saglabāt lietojamus – lai uzglabāšanas trauki un telpas ziemā nezinātu tukšumu, ir iespēja dārza labumus iekonservēt! Iepazīsties ar piecām receptēm, kā garšīgi iemarinēt dārza karali ķirbi!

Klasiskā marināde ar etiķi
Klasisku vērtību cienītājiem, kuri nevairās no konservanta etiķa izmantošanas uzturā un ziemas krājumu gatavošanā, tīri labi pie sirds ies klasiskā ķirbju marināde.

Uz 1 kg ķirbja Tev vajadzēs:
• 300 ml ūdens;
• 110 g cukura;
• 80 ml 9% etiķa;
• 10 krustnagliņas;
• 7 smaržīgos piparus.

Uzvāri katlā ūdeni, pievieno garšvielas un nomizotu, kubiņos sagrieztu ķirbi. Vārīšanas ilgumu laika formātā noteikt ir sarežģīti, tādēļ vislabākais, pēc kā vadīties – tiklīdz ķirbju gabaliņiem sāk palikt caurspīdīgas maliņas un stūrīši, griez nost uguni.

Noderīgi! Uzglabāšanas trauki pirms ķirbju kompota pildīšanas ir rūpīgi jāizmazgā un vēlams, lai tie būtu pilnībā sausi (var ļaut tiem pašiem nožūt, bet burkas, piemēram, var izkarsēt cepeškrāsnī), lai konservējums labi glabātos un nesabojātos.

Marinēti ķirbji ar cidonijām un balzamiko etiķi
Šī recepte ir piemērota tiem, kuriem ķirbju garša neiet pie sirds, bet garšo ananasi, un lieti noderēs, lai uzglabāšanas trauki ziemas periodā tukši nekrātu putekļus. Ķirbji ar cidonijām garšo līdzīgi ananasiem.

Tev vajadzēs:
• 1 kg ķirbja;
• 1 l ūdens;
• 5 cidonijas;
• 8 krustnagliņas;
• 7 smaržīgos piparus;
• cukuru un balzamiko etiķi pēc garšas.

Nomazgā, iztīri un plānās šķēlītēs sagriez cidonijas. Liec vārīties ūdeni, cidonijas, krustnagliņas un piparus un novāri to visu apmēram piecas minūtes, tad pagaršo. Ja vēlies skābāku marinādi, pievieno balzamiko etiķi, kā arī cukuru. Tad klāt ber nomizotu un kubiņos sagrieztu ķirbi un vāri, līdz kubiņu malas un stūri paliek caurspīdīgi.

Noderīgi! Tīrot cidonijas, raugies, lai baltās "sēklu istabiņas" nepaliktu pie konservēšanai paredzētās cidoniju "miesas", jo pat pēc termiskas apstrādes baltā daļa ir cieta un nepatīkama košļāšanai.

Marinēti ķirbji ar citronskābi un kanēli
Nav noslēpums, ka etiķis skādē gan kuņģim, gan nierēm, taču bez tā ziemai sagatavot konservus, lai uzglabāšanas trauki nebūtu priekšlaicīgi jāatbrīvo no sarūgušiem dārza labumiem, ir diezgan sarežģīti, tomēr ne neiespējami. Etiķim ir dažādas alternatīvas, viena no tām – citronskābe, kas iekļauta arī šajā ķirbju marinādes receptē.

Tev vajadzēs:
• 1,5 l ūdens;
• 700–800 g cukura (ja nemīli saldas marinādes, vari izmantot 500–600 g cukura);
• 2 tējkarotes citronskābes;
• 2 kanēļa standziņas;
• 10 krustnagliņas.

Vispirms pagatavo marinādi, vārošā ūdenī izšķīdinot cukuru, citronskābi un pievienojot kanēļa standziņas un krustnagliņas. Tad vēlreiz uzvāri marinādi un ber iekšā iepriekš nomizotu un kubiņos sagrieztu ķirbi. Vāri, līdz kubiņi sāk kļūt caurspīdīgi, lej uzglabāšanas traukos un aizvāko.

Noderīgi! Ja uzreiz nav pieejami uzglabāšanas trauki, bet zini, ka līdz vakaram tos dabūsi (vai no rīta aizbrauksi uz veikalu un nopirksi burkas), ļauj ķirbim atdzist un ieliec to ledusskapī. Pēc tam pagatavoto gardumu salej izmazgātās burkās, kuras izkarsē (jo skābāka marināde, jo īsāku laiku tās jākarsē) un aizvāko!

Ingvers arī ķirbju burkā
Plašu popularitāti guvušais ingvers ir lietojams ne tikai tējās un dažādos ēdienos, bet arī konservos! Lūk, ķirbju marinādes recepte, kurā ingvers konserviem piešķirs īpašu garšu un pikantumu.

Uz 1 l ūdens Tev vajadzēs:
• 700 g cukura;
• 40 g citronskābes;
• 1 lielu citronu;
• 3 kanēļa standziņas;
• 1 x 4 cm lielu ingvera gabaliņu.

Vispirms izvāri sīrupu no ūdens un cukura, tad pievieno citronskābi, citrona sulu un kanēļa standziņas, kā arī nomizotu un smalki sagrieztu ingveru un kubiņos sagrieztu ķirbi.

Noderīgi! Ņem vērā – labāk nedaudz kraukšķīgāks nekā izjucis ķirbis, tādēļ rūpīgi vēro, lai ķirbji nepārvārītos! Aptuvenais vārīšanās laiks ir 5 minūtes.
Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com


Ķirbji dzērveņu sulas marinādē
Ja nevēlies izmantot neko ķīmisku skābuma radīšanai un regulēšanai, ņem talkā dzērvenes!

Tev vajadzēs:
• 300 ml ūdens;
• 110 g cukura;
• 80 ml dzērveņu sulas;
• 7 krustnagliņas;
• 5 smaržīgos piparus.

Vispirms savāri ūdeni ar garšvielām (~5 minūtes), tad pielej dzērveņu sulu, pieber ķirbja kubiņus un vāri, līdz gatavs!

Noderīgi! Visērtākie un parocīgākie uzglabāšanas trauki ir burkas ar valcējamiem vākiem, taču tās var aizvākot tikai tad, ja burkā iepildītais saturs ir karsts.

Ja Tev nav savu uzglabāšanas trauku, apskati viedveikala 1a.lv piedāvājumu – tur Tu noteikti atradīsi ne tikai burkas, bet arī dažādus citus konservēšanai noderīgus traukus! Lai Tavs pagrabs šoziem pilns!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)