Banner 980x90

Vai zini, kā OCTA apdrošināšana Tev var palīdzēt?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Vai zini, kad Latvijā tika ieviesta OCTA apdrošināšana? Pačukstēsim priekšā – 1997. gada 1. septembrī. Tātad – šogad šim polises veidam aprit 20 gadu. Taču tagad, kad apspriestākais un karstākais temats ir OCTA cenu pieaugums, nedrīkst aizmirst arī par tās nozīmi. Vai zini, kāpēc šo polisi vajadzētu izvēlēties arī tad, ja tā nebūtu obligāta?

Katram gadalaikam savs apģērbs (un riepas)
Ja esi cilvēks parastais, droši vien ziemā uz darbu vai veikalu dodies virsjakā un ziemas apavos, nevis šortos un iešļūcenēs. Ar ziemas un vasaras riepām situācija lielākoties ir tāda pati, taču dažādu iemeslu pēc riepas dažkārt tiek nomainītas vēlāk nekā vajadzētu. Iemesli ir visdažādākie – sākot ar vēlmi ietaupīt (kas gan jau saknē ir absurda, jo braukšanas ar vasaras riepām ziemas periodā var rezultēties bargā naudas sodā, nemaz nerunājot par potenciālajiem ceļu satiksmes negadījumiem) un beidzot ar pavisam strauju ziemas iestāšanos vai argumentu, ka "pēc likuma ziemas riepas jau vajag tikai no 1. decembra!". Taču ziema, tāpat kā Maskava, asarām netic, un negadījumi nepiemērotu riepu dēļ šajā gadalaikā ir klasika. OCTA apdrošināšana šādās situācijās sedz nodarītos zaudējumus cietušā mantai (limits – 1 000 000 eiro). Taču atceries – ja vadītājam nav KASKO, par savas automašīnas uzfrišināšanu pēc negadījuma būs jāparūpējas no savas kabatas.

Neuzmanīgi gājēji un riteņbraucēji – autovadītāja lielākais bieds
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Satiksmes dalībnieki nav tikai motorizēto transportlīdzekļu vadītāji – arvien populārāks kļūst zaļais dzīvesveids, un līdz ar to uz ielām netrūkst arī riteņbraucēju. Rīgā situāciju daļēji atvieglo veloceliņi, taču būsim godīgi – reizēm velobraucēji (un arī gājēji) var radīt pamatīgas galvassāpes. Steidzoties ikdienas gaitās, šie satiksmes dalībnieki mēdz rīkoties visai pārgalvīgi, kas var novest pie ceļu satiksmes negadījumiem. Iedomāsimies šādu situāciju – Tu griezies līkumā, taču uz gājēju pārejas pēkšņi izskrien gājējs. Kas notiek tālāk? Iespējas ir divas:
• Tu savlaicīgi reaģē un viss beidzas ar jūsu abu izbīli;
• Bremzēšanas ceļš vai reakcijas laiks ir pārāk īss, un notiek sadursme. 

Pirmajā gadījumā viss beigsies, sliktākajā gadījumā, ar kārtīgu nolamāšanos, savukārt otrajā situācijā viss ir daudz sarežģītāk. Pats galvenais, protams, ir cilvēka veselība, tāpēc par to jāparūpējas nekavējoties, bet turpmākais scenārijs var būt visai nepatīkams arī autovadītājam – pēc likuma gājējam uz ietves ir priekšroka, un par nodarīto veselības kaitējumu, iespējams, būs jāmaksā autovadītājam. Taču arī šajā situācijā lieti palīdz OCTA – tā sedz personai nodarītos zaudējumus (limits – 5 000 000 eiro).

Grasies ceļot? Izdrukā polisi!
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Vairākiem motorizēto transportlīdzekļu vadītājiem šķiet, ka OCTA apdrošināšana ir derīga vien Latvijā, taču tā nav tiesa – OCTA palīdzēs arī tad, ja iekulsies problēmās kādā no pārējām Eiropas Savienības valstīm, kā arī EEZ zonā (Islande, Norvēģija, Šveice, Lihtenšteina). 

NB! Dodoties ceļojumā, ir svarīgi līdzi ņemt izdrukātu OCTA polisi, jo citās valstīs policistiem nav pieejas Latvijas OCTA polišu reģistram. Drošības labad uz polises palūdz uzspiest arī uzņēmuma zīmogu un kāda darbinieka parakstu – ja satiksi ne tik draudzīgu policistu, viņš var protestēt, ka polise bez zīmoga un darbinieka paraksta nav vērā ņemama, un Tev šo divu komponentu trūkums var nozīmēt soda naudu. Taču – vai zini, kurš ir tiesīgs Tev likt uzrādīt OCTA polisi?

"Vai Jums ir OCTA apdrošināšana?"
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Šo jautājumu Tev drīkst uzdot:
• Ceļu policists, veicot reidu;
• Valsts robežsardze, ja dodies ārpus mūsu valsts robežām;
• CSDD (Ceļu satiksmes drošības direkcija), kā arī Valsts tehniskās uzraudzības inspekcija, pārbaudot transportlīdzekli tehniskajā skatē.

Tiesa gan, polisi fiziskā formātā līdzi vadāt nav nepieciešams – tas jādara vien tad, ja, kā jau rakstā tika minēts, dodies ārpus Latvijas.

OCTA cenas ir cēlušās – varbūt labāk iztikt bez? NĒ!
Tas, ka OCTA cenas ir augušas, nevienam vairs nav noslēpums – vairāk par tā cēloņiem vari izlasīt IIZI bloga rakstā. Taču ne par to šoreiz ir stāsts. Interneta plašumos reizēm mēdz izskanēt viedoklis, ka varētu mēģināt bez OCTA polises iztikt, taču Tev jāzina, ka šāda ideja jau tās saknē ir par 100% aplama, jo:
• sods par braukšanu bez OCTA polises var pārsniegt 100 eiro, turklāt "bonusā" saņemsi arī pāris soda punktu;
• ja būsi izraisījis ceļu satiksmes negadījumu, Tev būs jāatver maciņš ne tikai sava, bet arī cietušā transportlīdzekļa remontam, kā arī veselībai nodarītajiem kaitējumiem;
• izmantojot OCTA kalkulatoru, vari atrast sev piemērotāko un izdevīgāko apdrošināšanas polisi – veltot dažas minūtes sava laika, vari būtiski ietaupīt.

Šie trīs argumenti taču ir gana spēcīgi, lai pilnībā kliedētu absurdo domu pārvietoties bez OCTA polises, vai ne? Savukārt, runājot par OCTA cenām – to būtiski ietekmē virkne faktoru, taču viens no nozīmīgākajiem ir "Bonus Malus" klase.

"Bonus Malus" – 17 klases, kas ietekmē Tavu maciņu
Ja skolas gaitas sākam pirmajā klasē, ar "Bonus Malus" sistēmu ir nedaudz citādāk. Uzsākot savas transportlīdzekļa vadītāja gaitas, Tu nokļūsi "Bonus Malus" 6. klasē. Ja gada laikā būsi uzvedies labi (lasi – apdrošinājies, neizraisījis ceļu satiksmes negadījumus un izticis bez apdrošināšanas gadījumiem), nokļūsi augstākā klasē un Tev tiks piešķirta atlaide – jo augstāka "Bonus Malus" klase, jo lētāk izmaksās Tava polise. Un pretēji – ja gadīsies kāda no iepriekš pieminētajām ķibelēm, nokļūsi zemākā klasē, kas nozīmē lielākas izmaksas. Klašu izskatīšana notiek reizi gadā – 15. septembrī. Taču, ja klašu maiņa notiek automātiski, tad par OCTA iegādi jāatceras Tev pašam. Ko darīt, ja ikdienas pienākumu jūrā šo to sanāk aizmirst?

Atgādinājuma e-pasts – mūsdienu cilvēka labākais draugs
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Īre, komunālie maksājumi, rēķins par telefonu, rēķins par internetu un televīziju, rēķins par līzingā paņemto elektroniku un tā tālāk, un tā joprojām – noteikti esi piedzīvojis situāciju, kad par kādu no pienākumiem ikdienas skrējienā gluži vienkārši nākas piemirst. Ar OCTA apdrošināšanu mēdz gadīties līdzīgi, taču IIZI mājaslapā vari pieteikties OCTA atgādinājumam – tādējādi Tu vienmēr saņemsi atgādinājuma e-pastu un īsziņu, ja polises termiņš sāks iet uz beigām. It kā sīkums, bet patīkami!

Viss Tavai drošībai vienkopus
Esi nolēmis iegādāties OCTA, bet lieti noderētu arī mājas apdrošināšana? Varbūt esi ieplānojis doties ceļojumā? Droši vien piekritīsi, ka šādās situācijās apdrošināšanas polises gribētos iegādāties vienkopus. Un to Tu vari izdarīt, dodoties uz mājaslapu www.iizi.lv – šeit Tu atradīsi:
• KASKO un OCTA apdrošināšanu;
• ceļojumu apdrošināšanu;
• īpašuma apdrošināšanu;
• nelaimes gadījumu apdrošināšanu.

Papildu šiem pakalpojumiem piemērotus apdrošināšanas veidus IIZI atradīsi arī tad, ja Tev pieder savs bizness.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)