Banner 980x90

Rāznas Nacionālajā parkā pastiprināti kontrolē medību normu ievērošanu pīļu sezonas laikā

Rīga, 27., LETA. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sadarbībā ar Valsts policiju (VP) un Valsts meža dienesta (VMD) darbiniekiem kopš pīļu medību sezonas atklāšanas veic pastiprinātas kontroles par medību normu ievērošanu Rāznas Nacionālajā parkā, aģentūru LETA informēja DAP Latgales reģionālās administrācijas Dabas izglītības centra vadītāja Regīna Indriķe.

Speciālisti atgādina, ka līdz 14.septembrim ūdensputnu medības ir atļautas trešdienās, sestdienās un svētdienās, bet no 15.septembra līdz 30.novembrim - katru dienu. Atļauts medīt laučus, krīkļus, pelēkās pīles, platknābjus, meža pīles, prīkšķes, baltvēderes, garkakļus, brūnkakļus, cekulpīles, ķerras, melnās pīles un gaigalas.

Atbilstoši savai kompetencei Medību likuma un citu medības reglamentējošu normatīvo aktu ievērošanu uzrauga Zemkopības ministrijas (ZM), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Iekšlietu ministrijas (IeM) padotībā vai pārraudzībā esošas iestādes.

DAP, VP un VMD darbinieki veic kopīgus kontroles pasākumus ūdensputnu medību vietās, tāpat arī piebraukšanas vietās un uz ceļiem pēc medībām medību atklāšanas dienā un arī turpmāk. Kontrolējošās iestādes pievērš pastiprinātu uzmanību Medību noteikumu ievērošanai un noteiktajiem ierobežojumiem.

Savukārt DAP vērš uzmanību uz noteiktajiem ierobežojumiem munīcijas izmantošanā un medījamajās sugās. DAP atgādina, ka, medījot ūdensputnus īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, ir jāievēro konkrētās teritorijas noteikumos ietvertās prasības. Ūdensputnu medībās aizliegts izmantot svinu saturošus šāviņus.

Piemēram, Rāznas Nacionālā parka individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi nosaka, ka svina lādiņus aizliegts izmantot dabas lieguma zonā. Nedrīkst medīt īpaši aizsargājamās putnu sugas, piemēram, zivju ērgli un jūras ērgli, un nemedījamās putnu sugas, piemēram, cekuldūkuri, jūras kraukli, tumšo pīli un kākauli.

Medniekiem pirms došanās ūdensputnu medībās jānoskaidro, vai medībām izvēlētā vieta neatrodas kādā no īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, vai teritorijai ir individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi. Īpaši aizsargājamās dabas teritorijās var būt noteikti atšķirīgi medību termiņi, kā arī pilnībā aizliegtas medības, piemēram, Kaņiera ezerā.

"Līdzīgi kā citus gadus pastiprinātu uzmanību 10.augustā pievērsām notiekošajam dabas liegumā "Lubānas mitrājs" un Rāznas Nacionālajā parkā, taču kontrolējam arī citas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas," pauž DAP Latgales reģionālās administrācijas Kontroles un uzraudzības sektora vadītājs Dagnis Vasiļevskis. Šogad sezonas atklāšanas dienā pārkāpumi saistībā ar svinu saturošu šāviņu izmantošanu nav konstatēti.

Medību kontroli veic VMD sadarbībā ar VP. Īpašu uzmanību likumsargi pievērš aizliegumam medniekiem atrasties alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu ietekmē, medību dokumentācijai, medību munīcijas lietošanai, kā arī medību drošības jautājumiem.

Dodoties uz medību vietu, medniekam obligāti jābūt līdzi visiem nepieciešamajiem medību dokumentiem, proti, medību apliecībai, medību šaujamieroča glabāšanas un lietošanas atļaujai, kā arī mednieka sezonas kartei.

Lai izvairītos no iespējamiem nelaimes gadījumiem medību vietās, likumsargi aicina medniekus būt apzinīgiem un ievērot visus medību drošības noteikumus, kā arī uzmanīgi apieties ar šaujamieročiem.

Der atcerēties, ka nedrīkst šaut no braucošas laivas, nedrīkst šaut uz lidojošu medījamo putnu, ja tas atrodas leņķī, kas šaurāks par 30 grādiem no horizonta, un ja pārskatāmība šaušanas virzienā ir mazāka par 150 metriem. Īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem jābūt, medījot ūdensputnus peldvietu un atpūtas vietu tuvumā.

DAP aicina, ja iedzīvotāji pamana nelikumīgas vai neatļautas darbības ūdensputnu medību laikā Rāznas ezerā vai kādā citā ezerā īpaši aizsargājamās dabas teritorijās Latgalē, lūgums par to ziņot VMD Austrumlatgales vecākajam inspektoram medību jautājumos Igoram Pozņakovam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)