Banner 980x90

"RT Būve" Latgales purvos plāno iegūt vairāk nekā 60 000 kubikmetru kūdras

Valmiera24.lv
Valmiera24.lv

Šogad Kārsavas novada kūdras ieguves un tirdzniecības uzņēmums SIA "RT Būve" Latgales reģiona purvos plāno iegūt vairāk nekā 60 000 kubikmetru eksporta kvalitātei atbilstošas grieztās kūdras.

Kā aģentūru LETA informēja Kārsavas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Krivmane, 2013./2014.gada ziemā Kārsavas novada Goliševas pagasta Berežovkas purvā jeb Kalnosalas purvā vietējā kapitāla uzņēmums - SIA "RT Būve", kas ietilpst uzņēmumu grupā, kura izvērsusi plašu darbību kūdras ieguves un tirdzniecības jomā gan Krievijā, gan Latvijā - Latgales reģiona purvos, - sāka pirmos sagatavošanas un purva iekopšanas darbus, lai jau pēc pāris gadiem varētu pievērsties savai pamatdarbībai - kūdras ieguvei un tirdzniecībai.

Kūdras lauku sagatavošana prasa ievērojamas investīcijas un vairākus gadus, līdz purvā tiek izveidota ceļu un meliorācijas infrastruktūra, novākts apaugums un purvs kļūst pietiekami sauss, lai tajā varētu sākt kūdras ieguves darbus. 2015.gads bija pirmais, kad SIA "RT Būve" kūdras ieguvi sāka rūpnieciskos apmēros. Berežovkas purvā iegūtā gabalkūdra tiek eksportēta uz Baltijas un Rietumeiropas valstīm. Gabalkūdra pēc pārstrādes tiek izmantota augstvērtīgu substrātu ražošanai, bez kuriem neiztiek nevienā dārzniecībā un ir plaši iecienīta mazdārziņu īpašnieku vidū.

Patlaban kūdras ieguve Berežovkas purvā notiek 105 hektāru platībā ar aptuveni 288 000 tonnu lieliem resursu krājumiem. SIA "RT Būve" attīstības nākamais posms ir kāpināt produkcijas pievienoto vērtību. Nākotnē uzņēmums plāno reģionā atvērt kūdras fasēšanas rūpnīcu un realizēt jau gatavu produkciju ar augstu pievienoto vērtību.

SIA "RT Būve" ražošanas vadītājs Gatis Kols atzīst, ka uzņēmuma lielākā vērtība ir tā darbinieki - speciālisti ar vairāk nekā desmit gadu pieredzi kūdras ieguvē un lauksaimniecībā.

Kūdras ražošanai ir izteikti sezonāls raksturs. Piemēram, gabalkūdras ieguves tehnoloģijai sezonāli ir nepieciešams diezgan liels cilvēku roku darba īpatsvars. Patlaban SIA "RT Būve" Kārsavas novada iedzīvotājiem pastāvīgi nodrošina 25 darbvietas. Savukārt sezonā - no maija līdz septembrim - uzņēmums plāno papildus piesaistīt līdz pat 80 darbiniekiem, kuru pamatuzdevums būtu saistīts ar kūdras pārkraušanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)