Banner 980x90

Pirkumi bērnam – kā to darīt gudri un neļauties neplānotiem tēriņiem

Kad runa ir par bērniem un viņu vajadzībām, vairums vecāku ir gatavi maksāt vairāk un neskaitīt centus, lai tikai bērnam būtu viss nepieciešamais, lai viņš justos laimīgs. Tomēr bieži vien vecāki mēdz iekrist mārketinga un psiholoģijas labirintu radītajās lamatās un pārlieku aizraujas ar tēriņiem bērnu vajadzībām. Īpaši tas attiecas uz tādām lietām kā bērnu apģērbs un rotaļlietas, jo rodas sajūta, ka to jau nekad nevar būt par daudz.

Kā iepirkties, lai bērnu veikali nekļūtu par melno caurumu, kas vienā mirklī iztukšo bankas kontu? Lūk, daži ieteikumi vecākiem, kas var palīdzēt. 

Nesalīdziniet, bet gan domājiet par sava bērna vajadzībām
Mūsdienu sociālo tīklu laikmetā viena no vecāku problēmām ir salīdzināšana. Redzam, kādas mantas, drēbes un bērnistabas ir citiem, vecāki it kā izrāda, ko saviem bērniem var atļauties. Tomēr jāsaprot, ka tā daļēji ir mārketinga stratēģija, ko izmanto tirgotāji, iesaistot influencerus un uzturot krāšņus sociālo tīklu kontus. 

Iemācoties abstrahēties no mārketinga, mazāk sevi salīdzinot ar citiem, nāk apjausma, ka patiesībā daudz kas no visa, ko redzam veikalos, nemaz bērnam nav vajadzīgs.

Kas bērnam PATIEŠĀM ir vajadzīgs
Lai nodrošinātu bērna pamatvajadzības, patiesībā nemaz tik daudz nevajag. Bērni ātri aug, mainās viņu intereses un augums, tāpēc pirkt neskaitāmi daudz lietu nav saprātīgi. Ievērojot mērenību un patiesi apdomājot, kas ir vajadzīgs, var ievērojami samazināt tēriņus bērnu preču veikalos. Kāpēc vajadzīgas desmit kleitas, ja daļa no tām netiek pat uzvilktas, bet jau pēc gada neder? Kāpēc nepieciešamas dārgas rotaļlietas, kas apnīk jau pēc dažām dienām? 

Vecāki bieži vien ar lietu pirkšanu cenšas aizvietot to, ka nespēj vai negrib veltīt bērniem savu laiku un uzmanību. Bet ikviens bērns priekšroku labāk dos jaukai dienai kopā ar vecākiem, nevis jaunai rotaļlietai, jo tas piepildīs viņa emocionālās vajadzības.

Pērciet kvalitatīvas lietas, kas kalpo ilgi
Ja ir pieņemts lēmums par kādas lietas iegādi bērna vajadzībām, tad izdevīgāk būs izvēlēties kvalitatīvu preci, kas ilgi kalpo, varbūt pat noder nākamajiem bērniem un pēc tam vēl ir nododama lietošanā kādai citai ģimenei. Lai gan kvalitatīvas lietas sākumā ir dārgākas, ilgtermiņā tas ir ietaupījums. Tas arī reizē ir saprātīgs resursu patēriņš, kas šobrīd ir ļoti aktuāla tēma, jo planēta grimst savos atkritumos.

Neejiet bezmērķīgās iepirkšanās tūrēs uz bērnu veikaliem
Tipiska situācija – vecāki devušies uz lielveikalu pēc pārtikas vai precēm sev, bet, ejot garām bērnu veikaliem vai bērnu preču nodaļām, ir vēlme paskatīties, kas tad ir piedāvājumā. Ļoti bieži tas beidzas ar pamatīgiem, neplānotiem un nevajadzīgiem tēriņiem bērnam, bet mamma paliek bez savām kurpēm vai kleitas, ko bija plānojusi iegādāties. Uz veikalu labāk doties ar sarakstu un skaidru mērķi, kas jāpērk. Jāveido pašdisciplīna šajā jautājumā. Pie kases vienmēr vēlreiz sev pajautājiet – vai tas tiešām ir nepieciešams?

Izmantojiet bērnu veikalus internetā
Vēl viens variants, kā izvairīties no liekiem tēriņiem bērnu veikalā, ir izmantot bērnu veikalus internetā. Šie bērnu veikali piedāvā visu to pašu, ko parastie veikali, bieži vien tie ir tie paši veikali, tikai to sortiments pieejams arī virtuālai iegādei. Bērnu veikali internetā nereti piedāvā pat pievilcīgākas cenas un dažādas atlaides. Viens  no lieliem un pircēju iecienītiem bērnu veikaliem, kas pieejams intrenetā, ir Chicco bērnu veikals.

Iepirkties internetā ir ērti un vienkārši, kā arī nav vajadzības doties uz veikalu kopā ar bērnu. Īpaši parocīgi tas ir mazu bērnu vecākiem. Visus pirkumus iespējams saņemt ar piegādi sev ērtā veidā.

Plānojiet pirkumus un ķeriet atlaides
Bērna vajadzības ir samērā viegli plānot, vecāki zina, ka nākamajā gadā atkal vajadzēs jaunu kombinezonu, zeķubikses, ka vajadzēs nomainīt lielāku autokrēsliņu utt. Tāpēc ir labi jau laikus plānot lielākus pirkumus, sekot piedāvājumiem un ķert izdevīgas cenas, atlaižu piedāvājumus. Tādā veidā var izdoties ietaupīt diezgan daudz naudas. Atliekot pirkumus uz pēdējo brīdi un ņemot pirmo, kas pagadās, var nākties ne tikai pārmaksāt, bet arī vilties kvalitātē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)