Banner 980x90

10 lietas, kas jāievēro kontaktlēcu lietotājiem

Kontaktlēcu lietotāji bauda daudzas priekšrocības, ko sniedz šis niecīgais un apkārtējiem nemanāmais redzes korekcijas līdzeklis. Lēcas sniedz kustību un aktivitāšu brīvību, kas ir svarīgi ikvienam cilvēkam, jo viņa izvēles neietekmē fakts, ka uz acīm ir brilles, ko nepieciešams saudzēt. 

Tomēr kontaktlēcu lietošana droši un ērti iespējama tikai tad, ja ievēro vairākus nosacījumus, kas attiecas un lēcu lietošanu, kopšanu un citiem jautājumiem. Lūk, 10 nosacījumi, kas attiecas uz tiem, kuri redzes korekcijai izvēlas kontaktlēcas.

Regulāri jāapmeklē redzes speciālists
Lai pārliecinātos par acu veselību un to, ka lēcu lietošana nerada nekādus sarežģījumus, regulāri nepieciešams apmeklēt redzes speciālistu. Ja būs vajadzīgs, ārsts ieteiks cita veida lēcas, mainīs to stiprumu vai rekomendēs izmantot citus lēcu kopšanas līdzekļus. Tāpat arī būs iespēja uzdot ārstam kādus interesējošus jautājumus saistībā ar lēcu lietošanu. 

Stingri jāievēro lēcu lietošanas laiks
Vienmēr rūpīgi jāseko tam, cik ilgi lēcas tiek izmantotas. Tam jāatbilst ražotāja un ārsta norādēm. Nekādā gadījumā nedrīkst pārsniegt lēcu lietošanas ilgumu, kā arī izmantot lēcu kopšanas līdzekļus pēc to derīguma termiņa. Ja to neievēro, pastāv augsts risks, ka acīs nokļūst baktērijas, vairojas mikroorganismi, jo pēc pieļaujamā lietošanas ilguma lēcas vairs nav iespējams tik labi notīrīt ar šķīdumu. Vienas dienas, divu nedēļu vai mēneša lēcas – tās vienmēr jānomaina tad, kad nepieciešams. 

Kontaktlēcas jāiegādājas tikai pie uzticama pārdevēja
Lēcas ir medicīnas prece, kas jālieto uzmanīgi un atbilstoši norādēm. Tas attiecas arī uz  lēcu iegādi. Jāizvēlas tikai uzticams pārdevējs – optikas salons vai lēcu interneta veikals.

Vienmēr jāiegādājas tādas lēcas, kādas norādījis ārsts
Pēc vizītes pie ārsta tiek izsniegta recepte ar visām norādēm, kāda veida un stipruma kontaktlēcas nepieciešamas. Turpmāk kontaktlēcu iegāde ir jāveic stingrā saskaņā ar šīm norādēm. Ja ir vēlme kaut ko mainīt, tad vispirms jākonsultējas ar redzes speciālistu.

Aiztiekot lēcas, jāievēro roku higiēna
Lai uz lēcām nenonāktu baktērijas un svešķermeņi, vienmēr pirms lēcu aiztikšanas jāievēro stingra roku higiēna. Rokas vienmēr jānomazgā un jānosusina tā, lai uz tām nepaliktu pūkas no dvieļa vai papīra dvieļa daļiņas. Rokas nedrīkst būt ar krēmu vai losjonu.

Kontaktlēcas jākopj atbilstoši ražotāja norādēm
Tāpat vienmēr jāievēro norādes attiecībā uz pašu kontaktlēcu kopšanu. Tās ir jātīra ar speciālo lēcu kopšanas šķīdumu, jāglabā konteinerā, kurš arī jātīra un jānomaina atbilstoši ražotāja norādēm. Lēcas nedrīkst tīrīt ar ūdeni vai siekalām, bet tikai ar lēcu šķīdumu.

Lēcas jāieliek pirms kosmētikas uzklāšanas un jāizņem pirms notīrīšanas
Ja izmanto acu kosmētiku, tad jāatceras, ka lēcas ir jāieliek pirms kosmētikas uzklāšanas un jāizņem pirms kosmētikas notīrīšanas, lai samazinātu iespēju, ka uz lēcām nokļūst kosmētikas daļiņas, kas var radīt acu iekaisumus.

Kontaktlēcas nedrīkst lietot ūdenī
Tāpat kontaktlēcas nedrīkst izmantot vietās, kur tās nonāk saskarē ar ūdeni – dušā, vannā, baseinā, atklātās ūdenstilpnēs, pirtī, jo uz lēcām var nokļūt netīrumi un baktērijas, kas izraisa acu saslimšanas.

Ja rodas diskomforts un sūdzības, lēcas uzreiz ir jāizņem
Ja lēcu lietošanas laikā ir sāpes, graušana, acu miglošanās vai jebkādas citas sūdzības, lietošana uzreiz ir jāpārtrauc un jākonsultējas ar ārstu, lai noskaidrotu iemeslus. Tās var būt gan nepietiekamas higiēnas sekas, gan nepareiza lēcu lietošana, gan alerģiskas reakcijas.

Ļauj acīm atpūsties no lēcām
Lai gan kontaktlēcas ir paredzētas ikdienas lietošanai, tomēr labāk, ja ik pa laikam acis no lēcām atpūšas. Protams, lēcas jāizņem uz nakti, ja vien neizmanto speciālās pagarinātās lietošanas lēcas, bet ieteicams arī dot acīm kādu brīvdienu, nomainot tās pret brillēm. Tas ļaus ilgtermiņā saglabāt labāku acu veselību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)