Banner 980x90

VM: Sarežģītākus veselības aprūpes pakalpojumus nāksies koncentrēt lielākās slimnīcās ar atbilstošiem resursiem

Rīga, 28.okt., LETA. Iedzīvotājiem retāk sniedzamus, specifiskākus un sarežģītākus pakalpojumus neizbēgami nāksies koncentrēt lielākās slimnīcās ar atbilstošiem resursiem, ņemot vērā pacientu drošību, medicīnas tehnoloģiju un cilvēkresursu pieejamību, aģentūrai LETA norādīja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Kā stāstīja Šneiders, pasaules pieredze liecina, ka ārstniecības jomā īpaša loma ir pakalpojuma drošībai, jo tas vistiešākajā veidā skar cilvēka veselību un dzīvību. Kvalitatīvs un drošs pakalpojums ietver gan ārstniecības personāla profesionālo kvalifikāciju un pieredzi, gan iestādes tehnisko aprīkojumu un citus nosacījumus.

Vienlaikus, plānojot pakalpojumu sniegšanu, jāņem vērā arī ekonomiskā pamatotība, tostarp pakalpojuma izmaksas, skaidroja VM pārstāvis. Izmaksu ziņā dārgi, resursu ietilpīgi pakalpojumi gan cilvēkresursu, gan tehnoloģiju ziņā ir efektīvi tikai tad, ja tos koncentrē vienuviet centros, kuros šie pakalpojumi tiek sniegti lielākā apjomā un tos veic pieredzējuši speciālisti ar atbilstošām tehnoloģijām.

Tādēļ VM strādā pie ārstniecības iestāžu sadalījuma pa līmeņiem, precīzi definējot, kāds pakalpojumu klāsts katrā no līmeņiem tiks apmaksāts no valsts puses.

Ņemot vērā, ka visbiežāk un visvairāk nepieciešamie pakalpojumi iedzīvotājiem ir ambulatorie pakalpojumi, proti, ārstu speciālistu konsultācijas, diagnostiskie izmeklējumi, manipulācijas, ko ir iespējams veikt, piemēram, dienas stacionārā, to nodrošināšana tiks turpināta un sekmēta, skaidroja Šneiders.

Savukārt iedzīvotājiem retāk sniedzamus, specifiskākus un sarežģītākus pakalpojumus nāksies koncentrēt lielākās slimnīcās ar atbilstošiem resursiem, ņemot vērā pacientu drošību, medicīnas tehnoloģiju un cilvēkresursu pieejamību, pauda VM pārstāvis.

Taujāts, kad varētu tikt izstrādāts slimnīcu kartējums un noteikts, kādi pakalpojumi katrā slimnīcā tiks nodrošināti, Šneiders norādīja, ka tas tiks darīts līdz nākamā gada aprīlim.

Savukārt uz jautājumu par iespējamu Alūksnes slimnīcas pārprofilēšanu Šneiders atbildēja, ka attiecībā par konkrētām ārstniecības iestādēm, kuras reforma varētu ietekmēt, VM komentārus nesniedz.

Šneiders gan vēl piebilda, ka VM plāno kopā ar ārstniecības personu profesionālajām organizācijām definēt veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātes standartus, lai novērstu situāciju, kurā viena veida izmeklējumi vai ārstnieciskās manipulācijas pie dažādiem pakalpojuma sniedzējiem var atšķirties. Tas ļautu ne tikai pacientiem būt pārliecinātiem, ka viņi nepieciešamības gadījumā saņems atbilstošu un kvalitatīvu veselības aprūpi, bet ļaus arī labāk risināt jautājumus ar veselības aprūpes pakalpojumu teritoriālo plānošanu un pacientu plūsmas plānveida organizēšanu, skaidroja Šneiders.

Jau ziņots, ka, tiecoties izveidot efektīvu slimnīcu tīklu, tās nākotnē plānots iedalīt četros līmeņos. VM arī pieļauj, ka slimnīcu tīkla reformas rezultātā daļai mediķu no tām ārstniecības iestādēm, kur kāda nodaļa tiks slēgta vai kāds specifisks pakalpojums vairs netiks sniegts, nāksies pārkvalificēties uz citu medicīnas specialitāti vai arī meklēt darbu citā slimnīcā.

Tāpat vēstīts, ka pēc VM virzītām strukturālām reformām Alūksnes slimnīcu no diennakts neatliekamās palīdzības daudzprofilu slimnīcas plānots pārprofilēt par ambulatoro dienas centru ar 12 stundu darba laiku, aģentūrai LETA pauda slimnīcas valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa.

Viņa uzskata, ka tas apgrūtinās savlaicīgu pieejamību akūtu saslimšanu un traumu gadījumā, jo tuvākās slimnīcas, kas nodrošinās akūtu stacionāro un ambulatoro 24 stundu neatliekamo palīdzību, īpaši traumatoloģijas un ķirurģijas profilos, būs Valmierā 120 kilometru attālumā, Madonā - 110 un Rēzeknē 150 kilometru attālumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)