Banner 980x90

Veikta Krāslavas pils kompleksa Dārznieka mājas arhitektoniski mākslinieciskā izpēte

Daugavpils, 18.okt., LETA. Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītajā projektā veikta Krāslavas pils kompleksa ēkas "Dārznieka māja" arhitektoniski mākslinieciskā izpēte, aģentūru LETA informēja Krāslavas pilsētas pašvaldībā.

Izpētes darbus šovasar veica nozarē atzīti izpētes un projektēšanas biroja "Arhitektoniskās izpētes grupa" speciālisti - arhitekts Ilmārs Dirveiks un projekta vadītāja Liesma Markova, kuri ir arhitekti ar vairāk nekā 20 gadu darba pieredzi vēsturisku arhitektūras objektu izpētes un atjaunošanas darbos.

Izmantojot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pieminekļu dokumentācijas centrā pieejamos pētījumus un atsevišķu pētnieku jaunākās atziņas, ir sagatavota objekta vēstures izziņa ar komentāriem. Inventarizācijas rezultātā ir izdevies izveidot nosacītu atsevišķu būvperiodu hronoloģiju, lai arī daudzi datējumi ir hipotētiski.

Viens no arhitekta Dirveika secinājumiem: "Neskatoties uz to, ka ir pārāk daudz substances zudumu un pārāk maz informācijas arhīvos, Krāslavas muižas bijusī Dārznieka māja arhitektoniski ir pietiekoši savdabīga, lai to vērtētu kā retu Latgales 18., 19.gadsimta muižu arhitektūras paraugu."

Saistībā ar izpēti nedaudz ir nobīdījies Dārznieka mājas konservācijas projekta īstenošanas termiņš, jo bija svarīgi iegūt ziņas par vēsturisko jumta un logu apjomu, lai pieņemtu gala lēmumu par konservācijas darbu gaitu.

Valsts kultūrkapitāla fonds projektam piešķīris 1100 eiro finansējumu, Krāslavas novada pašvaldība - 231 eiro līdzfinansējumu.

Dārznieka mājas arhitektoniski mākslinieciskā izpēte ir turpinājums jau iesāktajiem darbiem izcilā Latgales arhitektūras pieminekļa - Krāslavas pils kompleksa - pakāpeniskai atjaunošanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)