Banner 980x90

Rezervēta teju puse no māju siltināšanai paredzētajiem līdzekļiem

Rīga, 5.okt., LETA. Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas valsts atbalsta programmā visā Latvijā līdz šim ir iesniegti 403 projektu pieteikumi, kuros kopējā grantos piešķiramā summa sasniedz jau 72 miljonus eiro, tādējādi iesniegtajiem projektiem jau ir rezervēta aptuveni puse no kopējā grantiem pieejamā finansējuma, aģentūru LETA informēja VAS "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum").

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas valsts atbalsta programmu īsteno "Altum" ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu. Līdz šim visaktīvāk šajā programmā projektus savu mājokļu siltināšanai ir iesnieguši Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji - 160 pieteikumi, kam seko daudzdzīvokļu namu iemītnieki Kurzemē - 107, Vidzemē - 66, Zemgalē - 54 un Latgalē - 16.

Līdz šim granti piešķirti 152 māju projektiem, būvniecības procesā ir 98 māju renovācija, savukārt būvdarbi noslēgušies 24 mājās - Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Salaspilī, Olainē, Mundigciemā, Tukumā, Valmierā, Jelgavā, Valkā u.c. "Altum" piebilda, ka pabeigtie renovācijas un siltināšanas projekti uzrāda būtisku enerģijas patēriņa samazinājumu - ja pirms mājas siltināšanas vidējais enerģijas patēriņš ir 165 kilovatstundas (kWh) gadā, tad pēc renovācijas darbiem tas ir plānots vidēji par 67% zemāks jeb 54 kWh gadā.

Tuvākajā laikā programmas saistošajos noteikumos plānots veikt arī divas būtiskas izmaiņas. Pirmkārt, ja līdz šim uz grantu varēja pieteikties to namu iedzīvotāji, kuros ir vismaz pieci dzīvokļi, tad drīzumā tās varēs būt mājas sākot no trim dzīvokļiem. Otrkārt, arī gadījumos, ja kredītiestāde nepiešķir nepieciešamo līdzfinansējumu un aizdevumu piešķir "Altum", granta apmērs būs 50% līdzšinējo 35% vietā.

Lai uzlabotu daudzdzīvokļu māju tehnisko stāvokli un energoefektivitāti, kopš 2016.gada septembra Latvijā darbojas daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programma, kuru izstrādāja Ekonomikas ministrija un ievieš "Altum".

Programmai līdz 2022.gadam no Eiropas Reģionālās attīstības fonda būs pieejami 156 miljoni eiro, savukārt, piesaistot banku finansējumu, māju renovācijai pieejamais finansējums sasniedz pat 300 miljonus eiro. Līdz pat 50% no izmaksām, kas tiks tērētas māju energoefektivitātes uzlabošanas darbiem, iedzīvotāju vietā tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Pārējās izmaksas iespējams saņemt kā bankas aizdevumu, turklāt dzīvokļu īpašniekiem nav jāieķīlā savi dzīvokļi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)