Banner 980x90

Pašvaldībām ir iespēja ar ERAF atbalstu 14,7 miljonu eiro apmērā īstenot energoefektivitātes projektus

Rīga, 2.dec., LETA. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir nosūtījusi uzaicinājumu 43 pašvaldībām gatavot un iesniegt projektus Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma ieguldīšanai, lai veicinātu energoefektivitātes paaugstināšanu un atjaunojamo energoresursu izmantošanu, aģentūru LETA informēja CFLA.

Šim mērķim no ERAF līdz 2018.gada 31.decembrim paredzēti 14,7 miljoni eiro.

Programmas mērķis ir samazināt primārās enerģijas patēriņu, sekmējot energoefektivitātes paaugstināšanu un pašvaldību izdevumu samazināšanos par siltumapgādi un veicot ieguldījumus pašvaldību ēkās atbilstoši pašvaldību attīstības programmās noteiktajām prioritātēm.

Izsludināta ir projektu iesniegšana programmas otrajā kārtā, un atbilstoši tās nosacījumiem iesniegt projektus uzaicinātas visu Latvijas novadu pašvaldības ārpus nacionālas nozīmes attīstības centriem. Projektu var iesniegt pašvaldība, tās izveidota iestāde vai uzņēmums, kas veic pašvaldības deleģēto pārvaldes uzdevumu izpildi vai ir noslēdzis pakalpojumu līgumu par sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu. Šīs kārtas ietvaros projektus CFLA pieņems līdz 2017.gada novembra nogalei.

Paredzēts, ka projektu gaitā pašvaldības saskaņā ar to attīstības programmu energoefektivitātes paaugstināšanai var veikt ēku pārbūvi vai atjaunošanu, lokālās vai autonomās siltumapgādes infrastruktūras pārbūvi vai atjaunošanu, kā arī iegādāties un uzstādīt atjaunojamos energoresursus izmantojošas siltumenerģiju ražošanas iekārtas.

Pašvaldību projektu koncepti un tiem paredzētais finansējuma apjoms ir noteikts ar Ministru kabineta rīkojumu. Lielākais finansējums no ERAF ir pieejams Gulbenes novada pašvaldībai projekta īstenošanai sociālās aprūpes centrā "Jaungulbenes alejas" - 847 000 eiro, Daugavpils novada pašvaldības sociālo pakalpojumu centra "Pīlādzis" projektam plānoti vairāk nekā 466 000 eiro, Kandavas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādē "Zīļuks" - vairāk nekā 458 000 eiro, Ādažu novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes projektam - 451 000 eiro, bet Ludzas novada Pildas pamatskolas ēkā plānots investēt 425 000 eiro. Pavisam apstiprinātas projektu idejas investīcijām 67 objektos.

Kopumā šajā atlases kārtā pieejamais ERAF finansējums līdz 2018.gada 31. decembrim ir 14 739 397 eiro. Savukārt no 2019.gada 1.janvāra atbildīgā iestāde, kuras funkcijas šīs programmas ietvaros pilda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, var ierosināt palielināt noteikto kopējo attiecināmo izmaksu kopsummu līdz 18 466 858 eiro, tai skaitā ERAF finansējums - 15 696 829 eiro un nacionālais finansējums - vismaz 2 770 029 eiro.

Programmas nosacījumi paredz, ka viena projekta minimālā kopējo izmaksu summa ir 50 000 eiro un projekta iesniedzējs var īstenot ne vairāk kā trīs projektus, kuru kopējais ERAF finansējums nepārsniedz 1 000 000 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)