Banner 980x90

Pabeigts Kairiša filmas "Pilsēta pie upes" otrais uzņemšanas posms Krāslavā

Rīga, 2.aug., LETA. Par spīti karstajai svelmei pabeigts Kairiša filmas "Piļsāta pi upis / Pilsēta pie upes" otrais uzņemšanas posms Krāslavā, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Viņa skaidroja, ka Krāslavā pāris nedēļu laikā nofilmētas ainas, kurās attēloti dažādi vēsturiski notikumi - padomju karaspēka ierašanās pilsētā 1940.gadā, ebreju aizvešana uz nošaušanu, kā arī ainas no nacistu okupācijas laika Latvijā. Līdzīgi kā ziemas uzņemšanas periodā, kad filmēšanas laikā gaisa temperatūra nokritās līdz mīnus 26 grādiem, šosezon filmēšanas grupai un aktieriem bija jāpārvar plus 31 grādu karsta svelme.

Īpaša nozīme filmēšanas procesā bijusi kuģim "Baltais gulbis", kura vēsturiskais prototips, kas minēts arī Gunara Janovska romānā, ir pirms Otrā pasaules kara starp Krustpili un Jēkabpili kursējušais tvaikonis "Gulbis".

"Baltā gulbja" būvēšana un pielāgošana filmēšanas vajadzībām Varkaļu ostā tika sākta jau pagājušā gada rudenī. Kuģa kapteini filmā tēlo lietuviešu aktieris Jozs Budraitis. "Baltais kuģis ir simbolisks tēls, tas pārvadā tautas kā Noasa šķirsts un atved skatītājiem nepazīstamo varoni kā gulbis Loengrīnu, lai filmas gaitā mēs uzzinātu, kas īsti par cilvēku slēpjas aiz šā vientiesīgā puiša ar jauko vārdu Ansis," pauda režisors Kairišs.

Vispirms kuģis pa autoceļu tika transportēts no Rīgas uz filmēšanas vietu, tādējādi jau pirms filmēšanas procesa izpelnoties sabiedrības uzmanību. Kad "Baltais gulbis" veiksmīgi nonāca Krāslavā, izrādījās, ka tā ielaišanu Daugavā apgrūtina zemais ūdens līmenis, taču problēmas tika atrisinātas, un filmas ainas ar kuģi tika uzņemtas.

Filmas veidotāju komanda izsaka pateicību Krāslavas novada iedzīvotājiem un domes darbiniekiem, kā arī vairākiem simtiem cilvēku, kas piedalījās masu skatu filmēšanā. Tāpat filmēšanas grupa pateicas arī Krāslavas kultūras nama vadībai, Rīgas valsts tehnikuma Krāslavas filiālei, vietējiem uzņēmējiem un Valsts robežsardzes darbiniekiem.

Kinolentes uzņemšana turpināsies vēl pāris nedēļas Daugavpilī, Rēzeknē, Ludzā un citās vietās Latgalē.

Kā ziņots, februāra pēdējā nedēļā Krāslavā un Ludzā noslēgusies režisora Viestura Kairiša filmas "Pilsēta pie upes" ziemas ainu filmēšana, kurā piedalījās vairāk nekā 300 masu skatu dalībnieki.

Filmas darbība notiek no 20.gadsimta 30.gadiem līdz Otrā pasaules kara beigām. Scenārija pamatā ir Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāns. "Filmas galvenajam varonim Ansim ir nevainīga profesija - daiļkrāsotājs -, un viņš ir pieprasīts pie visiem režīmiem - vispirms visas pilsētas šiltes jākrāso zaļā krāsā, tad komunistiem viss jāpārkrāso sarkans, nacistiem atkal sarkanais jākrāso ciet ar brūno," norādīja Nacionālajā kino centrā (NKC).

Kairišs filmu veido kopā ar saviem ilggadējiem sadarbības partneriem - mākslinieci Ievu Jurjāni un operatoru Gintu Bērziņu. Viņu iepriekšējais kopdarbs ir spēlfilma "Melānijas hronika". Kairišs kopā ar Bērziņu uzņēmis sešas dokumentālās filmas un spēlfilmu "Tumšie brieži".

Spēlfilmu "Pilsēta pie upes" finansiāli atbalsta NKC un Čehijas valsts kino fonds.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)