Banner 980x90

Notiks pasākums "Vasaras Saulgriežu svētki Dagdā"

Daugavpils, 31.maijs, LETA. 21.jūnijā Dagdā norisināsies Starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2018" modelēšanas pasākums "Vasaras Saulgriežu svētki Dagdā", aģentūru LETA informēja Dagdas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un komunikāciju nodaļas vadītāja Guna Malinovska.

Pasākuma gaitā Dagdu pieskandinās vairāk nekā 45 tradicionālās kultūras kolektīvi - folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no visas Latvijas.

Gatavošanās saulgriežiem sāksies ar folkloras uzvedumu "Pierts" Dagdas centrālajā laukumā un svinības turpināsies Saulgriežu sētā pilsētas skvērā. Saulgriežu virtuvē gatavos auksto zupu, sies Jāņu sieru, kuls sviestu un vārīs zāļu tēju. Saulgriežu darbnīcā ikviens varēs saposties svētkiem, sapinot sev vainagu, vai iet rotaļās kopā ar bērniem. Kā jau Vasaras saulgriežos pienākas, tiks sagaidīti Jāņa bērni, godā cels Jāņu māti un Jāņu tēvu un klās svinību galdu.

Tā kā Saulgriežu naktī ir jādzied, jādejo un jālec pāri ugunskuram, visi svētku dalībnieki plkst.22 dosies gājienā uz pilsētas parku. Jāņu dziesmu pavadījumā tiks iedegts ugunskurs un dedzināti pērnā gada vainagi. Tradicionālie danči, rotaļas un sadziedāšanās turpināsies līdz pat saullēktam - kas 22.jūnijā ir plkst.4.29. Saule tiks sagaidīta pēc senajām latviešu tradīcijām - ar Saules dziesmām, rasas vākšanu un mazgāšanos rasā.

"Vasaras Saulgrieži Latvijas novados" šogad tiks svinēti tieši vasaras saulgriežos visos četros Latvijas kultūrvēsturiskajos novados, tādējādi ieskandinot nākamā gada Starptautisko folkloras festivālu "Baltica", kas notiks Jāņu tradīcijas zīmē. Pasākumos piedalīsies un izdziedās katra novada skaistākās Jāņu dziesmas, apmēram, 120 Latvijas folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi Dagdā, Jūrkalnē, Jelgavā un Turaidā.

"Vasaras Saulgriežu svētkus Dagdā" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru organizē Dagdas novada pašvaldība, Dagdas Folkloras centrs un Dagdas novada Tautas nams. 2018.gadā festivāls "Baltica" norisināsies Latvijā laikā no 16.jūnija līdz 21.jūnijam, un tā tēma būs "Ziedēšana. Jāņi".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)