Banner 980x90

Latvijas Valsts radio un televīzijas centra jauno sakaru mastu būvniecība pierobežā sāksies pēc apmēram mēneša

Rīga, 21.jūn., LETA. Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) jauno sakaru mastu būvniecība pierobežā sāksies pēc apmēram mēneša, aģentūru LETA informēja centra pārstāve Vineta Sprugaine.

Viņa informēja, ka šonedēļ satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) apmeklēja Latgali, kur piedalījās LVRTC veiktajos apraides mērījumos, kā arī kopā ar LVRTC valdes priekšsēdētāju Ģirtu Ozolu un Krāslavas novada domes priekšsēdētāju Gunāru Upenieku parakstīja vēstījumus nākamajām paaudzēm, kas tiks iemūrēti jauno Skaistas un Viļakas sakaru mastu pamatos.

Sprugaine norādīja, ka kapsulas ar vēstījumu 100 metrus augsto mastu pamatos tiks iemūrētas aptuveni pēc mēneša, kad sāksies mastu būvniecība.

Pēc viņas teiktā, vietās, kur iecerēta torņu būvniecība, patlaban iedzīvotājiem ir iespējama televīzijas un radio uztveršana, ņemot vērā, ka šajās vietās tuvākie LVRTC raidītāji atrodas salīdzinoši tālu, bet kaimiņvalstu raidošās iekārtas ir vien dažu kilometru attālumā un nodrošina krietni lielāku signāla līmeni, veidojas situācija, kad kaimiņvalstu programmas ir uztveramas ar vienkāršākām uztverošajām antenām.

Sprugaine piebilda, ka par sabiedrisko mediju uztveršanu satiksmes ministrs pārliecinājās arī Latvijas-Baltkrievijas pierobežā esošajā Piedrujā, kur LVRTC veica uztveršanas mērījumus, secinot, ka visu Latvijas sabiedrisko mediju programmu uztveršana ir iespējama, tomēr kaimiņvalstu programmu signāla līmenis šajā vietā ir vairākkārt lielāks, jo raidītāji atrodas tikai dažu kilometru attālumā.

Kā sacīja Sprugaine, lai jaunos apraides mastus varētu izmantot arī citu elektronisko sakaru pakalpojumu nodrošināšanai, paredzēts, ka torņi tiks pieslēgti arī platjoslas optiskajam tīklam, tādējādi paverot iespējas reģionālajiem un nacionālajiem elektronisko sakaru pakalpojumu operatoriem pieslēgties platjoslas tīklam un nodrošināt apkaimes iedzīvotājiem augstas kvalitātes interneta un citiem pakalpojumus.

Savukārt Ozols norādīja, ka infrastruktūras attīstība patlaban ir LVRTC prioritāte, jo tā ir visdrošākā investīcija ilgtspējīgai sakaru, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares attīstībai. "Nenoliedzami valstij un elektronisko sakaru pakalpojumu operatoriem pieejamā infrastruktūra ir arī viens no valsts drošības stūrakmeņiem," viņš uzsvēra.

Jau vēstīts, ka šogad martā LVRTC parakstīja līgumu par divu jaunu apraides mastu būvniecību. Mastus līdz šā gada beigām par 477 617 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izbūvēs AS "Empower".

LVRTC nodrošina bezmaksas apraidē esošo televīzijas programmu, kā arī sabiedriskā radio pārraidīšanu tādā apmērā, kādā katra raidorganizācija to pasūta. Patlaban Latvijas Televīzijas televīzijas kanāls LTV un pārējie bezmaksas apraidē esošie kanāli ir pieejamas 99,8% no sauszemes teritorijas, sasniedzot 99,9% iedzīvotāju. Arī Latvijas Radio pirmā programma pieejama 97,6% no sauszemes teritorijas, sasniedzot 99% iedzīvotāju.

Patlaban LVRTC ir 28 torņi un masti visā Latvijā, tostarp septiņi torņi, kas pārsniedz 200 metru augstumu - televīzijas un radio tornis Zaķusalā, kas ir augstākais tornis Eiropas Savienībā, Ulbrokas masts, Cesvaines tornis, kas ir augstākais punkts Baltijā virs jūras līmeņa, Daugavpils, Valmieras, Rēzeknes un Dundagas radio un televīzijas torņi. Jaunākie LVRTC sakaru torņi celti 2011. un 2012.gadā Limbažos, Jelgavā, kā arī Rīgā, Ērgļu ielā, kas ir vienīgais sakaru tornis pilsētas vēsturiskajā centrā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)