Banner 980x90

Kā samazināt elektrības patēriņu un izmaksas uzņēmumā

Ja uzņēmumam ir kaut vai neliels birojs, ražotne, noliktava, tad obligāto maksājumu sadaļā neizbēgami ir dažādi saimnieciskie un komunālie maksājumi. Protams, ikviens uzņēmums vēlas, lai šie izdevumi būtu pēc iespējas mazāki, tāpēc meklē veidus, kā tos optimizēt. Elektrības rēķins ir viens no tiem, kuru ir iespējams ietekmēt, sekojot elektrības patēriņam un veicot citus būtiskus soļus.

Jāsāk ar elektrības rēķina izpēti
Elektrības rēķinu veido ne tikai maksa par patērēto elektroenerģiju, bet arī citas pozīcijas, kas tad kopā arī rada rēķinā redzamo summu. Tāpēc ir būtiski izpētīt sava uzņēmuma elektrības rēķinu un saprast, kādas pozīcijas tajā iekļautas un cik par katru maksājat.  Vai tas, kas redzams rēķinā, atbilst uzņēmuma reālajām vajadzībām un elektrības patēriņa paradumiem? 

Rēķinā redzams, kāds tarifs ir pieslēgts, kāda ir pieslēguma jauda, par kuru arī tiek iekasēts fiksēts maksājums. Šīs pozīcijas ir iespējams mainīt, ja tās neatbilst uzņēmuma vajadzībām. Kāpēc maksāt par lielākas jaudas pieslēgumu, ja tas netiek izmantots? Kāpēc izmantot tarifu plānu, kurš nemaz nav tik izdevīgs un neatbilst reālajiem patēriņa paradumiem? Sazinoties ar savu elektrības tirgotāju, šīs pozīcijas var mainīt un tādējādi arī samazināt rēķina summu.

Jāievieš elektrības taupības pasākumi
Lai gan maksa par reālo elektrības patēriņu veido tikai daļu no elektrības rēķina,  patēriņa samazināšanai tomēr būs jūtama ietekme uz rēķina lielumu. Pārdomāti ieviešot uzņēmumā paradumus, kas ļauj taupīt elektrību, ne tikai panāksiet ietaupījumu, bet arī padarīsiet uzņēmumu dabai draudzīgāku, jo elektrības ražošana atstāj būtisku ietekmi uz vidi. 

Elektrības taupības risinājumi katrā uzņēmumā var būt atšķirīgi, bet daži veidi būs pielāgojami gandrīz jebkurā uzņēmumā:
• neatstāt ierīces gaidīšanas režīmā;
• atvienot ierīces no elektrotīkla;
• izslēgt apgaismojumu telpās, kur neatrodas;
• iekārtot darba vidi tā, lai izmantotu dienas gaismu savā labā;
• izmantot energoefektīvas ierīces.

Jāveic modernizācija, jāuzlabo energoefektivitāte
Ja elektrības patēriņš uzņēmumā lielā mērā saistīts ar dažādu iekārtu darbību, tad noteikti ir jāizvērtē, cik šīs iekārtas ir efektīvas, jāizskata iespēja veikt modernizāciju. Tas gan prasa lielākus ieguldījumus, tomēr tie parasti ir vienreizēji un ilgtermiņā palīdzēs būtiski samazināt elektroenerģijas patēriņu.

Tāpat nozīmīgs faktors ir arī uzņēmuma telpu un ēku energoefektivitāte. Vai ēka ir siltināta? Kādā stāvoklī ir logi un durvis? Cik efektīvas ir apkures, ventilācijas un apgaismes sistēmas? Jo telpas un ēka ir energoefektīvāka, jo mazāk elektrības jāpatērē, lai objektu uzturētu un apsildītu.

Jāsalīdzina elektrības tirgotāju piedāvājumi
Atvērtais tirgus elektrības patērētājiem ļauj brīvi izvēlēties, no kura tirgotāja iegādāties elektrību. Salīdzinot tirgotāju piedāvājumus un elektrības tarifus, ir iespēja atrast savam uzņēmumam piemērotāko un finansiāli izdevīgāko variantu. 

Par elektrības tirgotāja maiņu vērts domāt arī tad, ja neesat apmierināti ar esošā tirgotāja pakalpojuma kvalitāti, klientu apkalpošanas standartiem un citām niansēm, jo galu galā ir 21. gadsimts – nav jāsamierinās ar nekvalitatīvu pakalpojumu, jo vienmēr ir iespēja to saņemt citur. Elektrības tirgotāja maiņa nav sarežģīts process, atliek vien parakstīt līgumu ar jauno tirgotāju, par pārējo parūpēsies pats tirgotājs. 

SIA "Ignitis Latvija" – uzticams elektroenerģijas tirgotājs
Atvērtā tirgus ietvaros elektroenerģijas piegādi uzņēmumiem veic SIA "Ignitis Latvija", kas ir Baltijas enerģētikas milža "Ignitis Group" meitasuzņēmums. Tam ir starptautiska pieredze un augsts kompetences līmenis. SIA "Ignitis Latvija" saviem klientiem piedāvā gan fiksētas, gan elastīgas cenas produktus, sniedzot katram klientam iespēju izvēlēties sev piemērotāko risinājumu, balstoties uz elektrības lietošanas paradumiem un uzņēmuma darba specifiku.

SIA "Ignitis Latvija" klientu uzņēmumiem arī sniedz palīdzību elektroenerģijas patēriņa samazināšanā, veicot izvērtējumu un iesakot individuāli pielāgotus energotaupības risinājumus, kas ļautu ilgtermiņā samazināt izdevumus par elektrību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)