Banner 980x90

Finanšu ministrija atbalsta Tieslietu ministrijas priekšlikumu nosakot, ka NĪN kāpums nedrīkst pārsniegt 10% robežu

Rīga, 27.marts, LETA. Finanšu ministrija (FM) atbalsta Tieslietu ministrijas (TM) priekšlikumu nosakot, ka nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) kāpums nedrīkst pārsniegt 10% robežu, aģentūrai LETA atzina finanšu ministre Dana Reziniece-Ozola (ZZS).

FM kopš pagājušā gada beigām strādājusi pie NĪN izmaiņu risinājumiem, tomēr darba grupa nespēja vienoties par kopīgiem principiem. Rezultātā tika izveidota politiska darba grupa, kas vienojās virzīt uz valdību TM priekšlikumu līdz 2020.gadam "iesaldēt" kadastrālās vērtības un no 2018.gada noteikt, ka NĪN kāpums nedrīkst pārsniegt 10% robežu. Tāpat paredzēts nodrošināt kadastrālo vērtību metodikas pilnveidošanu.

Reizniece-Ozola stāstīja, ka TM priekšlikuma rezultātā būs iespējams sakārtot kadastra apzīmējumu kļūdas un precizēt kadastra aprēķina formulu, lai NĪN aprēķināšana būtu godīgāka.

Tāpat finanšu ministre bija skeptiska par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim. Reiznieces-Ozolas ieskatā jau tagad pašvaldībām ir tiesības lemt par dažādiem NĪN atvieglojumiem.

"Valsts ir devusi pašvaldībām milzīgu elastību, un gudri pašvaldību vadītāji jau izmanto iespēju, lai noteiktu samaksājamas NĪN likmes," piebilda finanšu ministre.

Reizniece-Ozola arī pauda pārliecību, ka pašvaldībām būtu vairāk jāskaidro, kāpēc nepieciešams maksāt NĪN, un ko cilvēki no tā iegūst.

LETA jau rakstīja, ka tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) sagaida no Finanšu ministrijas (FM) atsaucību ierosinājumam mazināt kadastrālās vērtības nozīmi nekustāma īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanā.

Rasnačs sarunā ar aģentūru LETA uzsvēra, ka Tieslietu ministrija (TM) turpinās uzstāt uz piedāvājuma līdz 2020.gadam "iesaldēt" kadastrālās vērtības un no 2018.gada noteikt, ka NĪN kāpums nedrīkst pārsniegt 10% robežu. Tāpat paredzēts nodrošināt kadastrālo vērtību metodikas pilnveidošanu.

Ministrs uzsvēra, ka sagaida FM atsaucību NĪN aprēķina formulas mainīšanai. Savukārt pašvaldībām, nosakot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus kopsakarā ar nodokļa likmi, ir jāievēro sociālās atbildības princips, kas paredz īpaši ņemt vērā nodokļa ietekmi uz sociāli mazaizsargāto un trūcīgo iedzīvotāju grupām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)