Banner 980x90

Dagdā notiks XIV Galda dziesmu un "gvelžu" saiets

Daugavpils, 15.marts, LETA. 23.aprīlī plkst.15 Dagdas novada Tautas namā notiks XIV Galda dziesmu un "gvelžu" saiets "Auni kuojas, laksteigola!", aģentūru LETA informēja Dagdas novada Folkloras centra vadītāja Inta Viļuma.

Pasākums tradicionāli notiek aprīļa beigās un tā dalībniekiem savas programmas ir jāpakārto saieta tēmai, kura katru gadu mainās. Šogad saieta tēma ir "Kāzas" - "jā" vārda došanas svinības.

Ģimenes nodibināšana ir viens no svarīgākajiem notikumiem cilvēka mūžā. Vedības - dainās visvairāk apdziedātais mūža gods, kas rituālu un tradīciju kuplumā, kā arī līksmībā pārsniedz visus pārējos latviešu godus un svinības.

Šoreiz saieta dalībniekiem būs jāveic daži uzdevumi: jāapzina savas puses senās kāzu tradīcijas, to norises epizodes. Jāsagatavo programma, atbilstoši saieta tēmai, ietverot tajā kādu no savas puses kāzu norises epizodēm (līgavas, līgavaiņa pavadīšana no mājām, pūrs, kāzu vārti, apdziedāšana, sagaidīšana, danči), kas attiecas, apmēram, uz 19.gadsimta vidu. Saieta dalībnieku programmu pamatā ir jābūt dziesmām, kuras, lai izceltu saieta tēmu, var tikt papildinātas ar stāstījumiem, tēlojumiem, citām darbībām.

Laika gaitā ir mainījušās ne tikai kāzu tradīcijas, bet arī līgavas un līgavaiņa apģērbs. Šoreiz īpašu uzmanību plānots pievērst līgavas apģērbam, tāpēc otrais saieta dalībnieku uzdevums būs izpētīt, kāds bija 19.gadsimta vidus līgavas tērps un nodemonstrēt to līgavu parādē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)