Banner 980x90

Dagdā ar stāstiem godinās bitenieka amatu

Daugavpils, 12.jūn., LETA. No 20.jūlija līdz 21.jūlijam Dagdā un tās apkārtnē - Andrupenē, Zundos, Jaundomes muižā - norisināsies trešais Latgales stāstnieku festivāls, kas šogad būs veltīts bitenieka amatam, aģentūru LETA informēja Latvijas Stāstnieku asociācijā.

Latgales stāstnieku festivāls "Omotu stuosti par bitinīkim" šogad piedāvās iespēju iepazīt vienu no senākajiem amatiem - bitenieka amatu, kas vēl aizvien ir praktizēts un pieprasīts. Festivālā būs sastopami stāstnieki no dažādiem Latvijas novadiem un Spānijas, būs iespēja dzirdēt atšķirīgus dialektus, skanīgas dziesmas, jautrus un saldus stāstus no stāstniekiem, biteniekiem, vietējām un viesu folkloras kopām.

20.jūlijā plkst.14 muzejā "Andrupenes lauku sēta" festivāls tiks atklāts ar diviem priekšlasījumiem – par tradicionālo prasmju fotonegatīviem, kas 20.gadsimta sākumā uzņemti Dagdas apkārtnē un "Senī omoti Dagdā. Bitinīka stuosts". Savukārt plkst.16.30 visi būs aicināti uz Kroma kolnu, kur stāstīs par bitenieku amatu senatnē, un pie ugunskura tiks ritināti Latvijas novadu stāsti. Pirmā festivāla diena noslēgsies ar pasākumu "Vokorā, kod bitis guļ..." – vakarēšanu, anekdošu un jautro stāstu vakaru muzejā "Andrupenes lauku sēta".

21.jūlija rītā bērni ar vecākiem būs aicināti apmeklēt Dagdas novada Tautas bibliotēku, kur stāsti tiks stāstīti bērniem. Otrās dienas pārējās aktivitātes norisināsies Jaundomes muižā, ieskandinot Jaundomes muižas svētkus. Plkst.16 interesenti būs aicināti uz stāstu pēcpusdienu ar novada biteniekiem "Man bej vīna taida bite, kai pārnuo gūtiņeņa" un plkst.19 festivāla noslēguma un Jaundomes muižas svētku lielajā sarīkojumā "Biteit’ motūs!", kurā piedalīsies gan pašmāju, gan viesu kolektīvi un stāstnieki.

Dagdas novadā bitenieka amats ir viens no populārākajiem praktizētajiem tradicionālajiem amatiem. Bitenieka darbs ar bitēm nav viegls, jo prasa rūpīgu un harmonisku sadarbību ar bitēm, savukārt darba rezultāts ir salds un vērtīgs produkts, kas, tāpat kā stāsti, priecē un uzlabo ikviena veselību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)