Banner 980x90

Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" sniegs koncertu Dagdā

Daugavpils, 1.sept., LETA. Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla ietvaros, 2.septembrī, plkst.18 Dagdas Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā izskanēs Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" koncerts, aģentūru LETA informēja kora mediju pārstāve Inga Zālīte.

Koris diriģenta Māra Sirmā vadībā koncertā atskaņos Johana Sebastiāna Baha mūziku, atzīmējot reformācijas piecsimt gadi, kā arī Svena Dāvida Sandstrema kompozīcijas. Komponists ir šī gada festivāla īpašais viesis. Savukārt no projekta "Latvijas komponisti Latvijas simtgadei" izskanēs Irīnas Rebhūnas, Pētera Plakida, Jura Kulakova, Ulda Marhilēviča, Raimonda Paula, Jēkaba Jančevska, Ērika Ešenvalda un Jāņa Aišpura skaņdarbi. Ieeja koncertā - bez maksas.

Gatavojoties Latvijas simtgades svinībām, diriģents Sirmais un koris "Latvija" aizsāka projektu "Latvijas komponisti Latvijas simtgadei". Tajā Latvijas komponisti rada jaundarbus - dziesmas korim, muzikāli portretējot piecas stihijas: uguni, ūdeni, zemi (Tēvzemi), debesis un mīlestību. Patlaban ir izskanējuši četri koncerti no piecu koncertu cikla, kas aizsākās 2015.gadā. Katrā koncertā bija iespēja dzirdēt 14 jaunus skaņdarbus, kurus vērtēja profesionāla žūrija. 2018.gada 4.maijā izskanēs šī cikla noslēguma - piektais koncerts, kurā no 70 dziesmām tiks atlasītas un atskaņotas 20. Noslēguma koncertā labākos jaundarbus atskaņos ne tikai koris "Latvija", bet arī 30 līdz 40 vadošie Latvijas pašdarbību jauktie kori.

Garīgās mūzikas festivāls ir viens no gaidītākajiem muzikālajiem notikumiem Latvijā, kur skan latviešu autoru pirmatskaņojumi, lielformu žanru klasika un Latvijā neatskaņoti izcili šī žanra paraugi, kora "a cappella" darbu koncertprogrammas ar viesdiriģentiem no visas pasaules, kā arī autorkoncerti, kas veltīti izciliem mūsdienu komponistiem, lielākoties ar pašu skaņražu klātbūtni. Festivāla centrālā ass ir koris "Latvija", ap kuru koncertos mainās gan solisti, gan diriģenti, gan orķestri. Festivāla aizsākumi meklējami 1998.gada augustā, kad tika rīkots pirmais festivāls, izvirzot uzdevumu piedāvāt plašu sakrālās mūzikas spektru un aicināt latviešu komponistus rakstīt skaņdarbus ar garīgu tematiku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)