Banner 980x90

Portatīvie datori – kā izvēlēties īsto?

Foto: Pixabay.com / StartupStockPhotos
Foto: Pixabay.com / StartupStockPhotos
Jauna portatīvā datora iegāde ir nozīmīgs solis, jo ikdienas dzīvē tā lietojums ir plašs – portatīvie datori mēdz būt galvenie palīgi darbā, studiju gaitās vai izklaidējoties. Taču kā izvēlēties atbilstošāko Tavām vajadzībām? Lasi tālāk un iepazīsties ar galvenajiem noteikumiem, pēc kuriem vadīties, iegādājoties portatīvo datoru!

Portatīvais dators – ērts sabiedrotais ikdienā
Portatīvo datoru pirmsākumi meklējami jau 20. gadsimta 70. gados, un kopš tā laika portatīvie datori ir krasi mainījušies, to attīstībā sperts liels solis – palielinājusies datoru funkcionalitāte un veiktspēja, kā arī veikti uzlabojumi baterijas un ekrāna uzlabošanā.

Ja sākotnēji izplatītāki bija stacionārie (personālie) datori, tad mūsdienās portatīvie datori ir biežāka klientu izvēle, jo tie ir:
viegli pārnēsājami – saloki, ieliec somā un dodies uz skolu vai darbu bez raizēm; 
ērtāki – nav jāuztraucas, ka nevarēsi paveikt vēlamo darbu laikus, jo jāpaspēj nokļūt līdz mājai. Ar portatīvo datoru darbu varēsi veikt no jebkuras vietas;
lētāki – ja portatīvo datoru iespējams iegādāties cenā, sākot no 200€, tad stacionārais dators atsevišķi izmaksās šo summu, bet papildus būs jāiegādājas klaviatūra, ekrāns un optiskā pele;
multifunkcionālāki – portatīvais dators ir ērts gan darbam, gan izklaidei un mācībām. Izmantojot to, nebūs jāsatraucas, kur iekārtoties, ja vēlēsies noskatīties filmu, vai kā ērti pavadīt dienu, sēžot datorkrēslā – ar to varēsi strādāt, arī zvilnot dīvānā!

Kā izvēlēties piemērotāko?
Foto: Pixabay.com / 377053Foto: Pixabay.com / 377053


Tā kā portatīvie datori ir izmantojami dažādos veidos, arī to aprīkojums atšķiras. Pirms izskatīt pieejamos variantus, ir jāsaprot:
• cik esi gatavs maksāt par portatīvo datoru. Tie parasti tiek iedalīti trijās kategorijās – lēti, vidēji un dārgi;
• ko ar to darīsi, kā izmantosi – spēles, darbs ar programmām, filmas, mācības u.c.

Kad esi sev atbildējis uz šiem jautājumiem, vari turpināt meklējumus. Kā zināt, kam jāpievērš uzmanība katrā no pielietojumu veidiem? Lasi tālāk un uzzini!

Darbs ar dažādām jaudīgām datorprogrammām
Jaudīgu programmu lietošana pieprasa spēcīgu procesoru un citas datora komponentes, lai dators spētu apstrādāt tam pienākošo informāciju un neradītu sarežģījumus Tev, datora lietotājam. Šī iemesla dēļ lētākie portatīvo datoru modeļi šim mērķim nebūs pareizā izvēle. Atbilstoši būtu portatīvie datori ar:
• jaudīgu jaunāko paaudžu procesoru;
• cieto disku vismaz 256 GB apjomā;
• operatīvo atmiņu, kuras apjoms sasniedz vismaz 8 GB.

Mācībām
Lai veiktu nepieciešamos skolas vai studiju darbus, vajag izvēlēties izdevīgāko no vidēji dārgiem portatīvajiem datoriem, jo to noslodze ikdienā nebūs tik liela kā darbojoties ar jaunākajām un modernākajām programmām. Iegādājoties portatīvo datoru mācībām, būtu vēlams:
• vismaz vidējas klases procesors;
• ekrāns ar 13.3 vai 14 collu izmēru, kā rezultātā dators būs vieglāks un ērtāks pārvietošanai.

Papildus šiem noteikumiem, izvēloties datoru mācībām, vari variēt ar modeļa krāsu vai ražotāju. Lieliski kalpos gan Asus, gan arī Dell vai Lenovo, datori, bet sudraba vai baltā krāsa tam piešķirs īpašu izskatu!

Lielu datu apjoma uzglabāšanai
Galvenais noteikums, izmantojot portatīvo datoru lielu datu apjoma uzglabāšanai, protams, ir tā cietā diska izmērs. Ja Tev ir neskaitāmi daudz fotoattēlu, kā arī filmu un mūzikas kolekcija, izvēlies datoru, kura cietā diska apjoms ir vismaz 1000 GB. Lai arī tas nebūs lētākais variants, izvēloties portatīvo datoru ar lielu atmiņu, varēsi būt drošs, ka tā pietiks visiem vēlamajiem datiem. Ja nu vietas laika gaitā tomēr pietrūks, varēsi iegādāties ārējo cieto disku.

Izklaidei
Izvēloties datoru izklaidei – lai skatītos filmas, pavadītu laiku, sērfojot internetā un spēlētu datorspēles – jāizvēlas ērtākais un patīkamākais variants. Nozīmīgi būs tādi faktori kā:
• ekrāna izmērs – jo lielāks ekrāns, jo ērtāk un patīkamāk būs vērot draugu ieteikto jauno seriālu;
• cena – nav nepieciešams iegādāties portatīvo datoru, kura cena ir augsta tā aprīkojuma dēļ. Tu taču nevēlies maksāt par glabāšanas ietilpību, kuru nekad neizmantosi, vai jaunākās paaudzes procesoru, kurš ikdienas vajadzībām nemaz nav nepieciešams?

Ja Tev šķiet, ka piemērotākais portatīvais dators ir atrasts, apmeklē interneta veikala Xnet.lv mājaslapu un izdari savu izvēli šodien, lai jaunais portatīvais dators kļūtu par Tavu sabiedroto jau rīt!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)